Psihoblogija

Mjesto za ljude koji drže do sebe

Koji je tvoj jutarnji ritual?

sixteen-miles-out-6Ahp8-YMoww-unsplash

Jutro je. Ustajem iz kreveta. 
Palim nježnu jutarnju glazbu.
Zapalim svijeću.
Kapnem par kapi esencijalnog ulja divlje ruže.
Šalica tople kave.
Stranica dnevnika i,
samo ja.

Ovakva jutra meni su sve.

Ne samo da uživam u njima. Stvaram si osjećaj kontrole, odgovornosti i predanosti svom razvoju i svojoj sreći.

A dugo mi je kao novoj mami trebalo da si uzmem to vrijeme za sebe, i uopće osvijestim koliko mi je to nužno. Sve je kod mene krenulo upravo ovakvim jutrima.

Jutro je doba kad možemo učiniti puno za mentalno zdravlje. Još smo svježi i nezagađeni svim potencijalnim negativnim mislima i emocijama. Resetirali smo se. Simbolički smo spremni za novi početak i najspremniji za stvaranje novog sebe, novog dana. Zašto ga ne napraviti predivnim. Ispuniti ga ritualima koji hrane našu dušu, um i tijelo.

I sama terapija radi znatno bolje kada je čovjek u remisiji, kada se simptomi smanje, kada se osjeća bolje. Zato je dobro postepeno pripremiti okruženje koje će nam pridonijeti dobrom osjećaju, prije nego krenemo sa teškim temama. A koje je vrijeme bolje od samog jutra?

Za početak, cilj jutarnjeg rituala je da se bolje osjećamo, da si podignemo razinu energije, ili kako bi to newage-ovci rekli, da podignemo vibraciju.

U odabir jutarnjih rituala treba uvrstiti puno ljubavi i puno nježnosti. Nije cilj da se prisiljavaš ili samo-kažnjavaš hladnim tuševima ili vježbanjima ako ti to ne leži. Cilj je raditi nešto što te ispuni za cijeli dan. Pružiti si njegu, mentalnu i emocionalnu, i raditi nešto lijepo za sebe. Mnoge metode koje vani postoje jednostavno su pre agresivne za um i tijelo koje ionako osjeća toliko pritisaka.

Najbolje je za početak izabrati nešto što je održivo. Pasivne metode, poput glazbe, mirisa visoke vibracije, tople kave, dnevnika, odgoda loših navika, nešto su što bi ti moglo prirasti srcu i činiti da se stvarno osjećaš ushićeno oko početka svakog dana.

Najveća korist je uzemljenje koje donosi osjećaj stabilnosti i usmjerenja.

Probajte 🙂