Psihoblogija

Mjesto za ljude koji drže do sebe

Vatra - Element mladosti i zdravlja

Ja vam nisam sklona ezoteriji, osim ako joj mogu pronaći uporište u zdravom razumu ili znanosti. Zato vam dostavljam neke zanimljivosti iz nedavnih istraživanja koje možete koristiti za poboljšanje kvalitete života.

Radi se o vatri.

Naime, ne možemo promatrati svoje mentalno zdravlje jednoznačno. Mi smo dio svoje okoline i u nama je sadržano svih 5 elemenata: zemlja, zrak, voda, vatra, eter. Mentalno zdravlje koincidira s elementom eter (prostor, svijest), ali i ono je isprepleteno sa svim drugi elementima i svi zajedno utječu na naše zdravlje.

Pogledajmo kako je element vatra isprepleten s našim zdravljem.

Vatra emitira infracrvenu svjetlost koja je važna za lučenje hormona melatonina. Vjerojatno vam je poznat kao hormon epifize o kojem se malo zna, osim da se aktivira u potpunom mraku za vrijeme spavanja i omogućuje dubok san i regeneraciju tijela. Jogiji epifizu povezuju sa 6 čakrom ili trećim okom, i općenito je obavijena velom misticizma. 

Ipak, posljednja istraživanja otkrivaju nešto uistinu revolucionarno. A to je da postoje dvije vrste melatonina. Jedan je melatonin epifize o kojem smo govorili, a drugi je stanični melatonin, koji se nalazi unutar mitohondrija.

Mitohondriji su dijelovi naših stanica u kojima se nalazi izvor stanične energije, i uništenje mitohondrija razlog je zašto ljudi stare, obolijevaju i umiru. Barem kad govorimo o tri najčešća uzroka smrti (srčane bolesti, rak, metaboličke bolesti).

Mitohondrije uništavaju oksidativni stres i slobodni radikali, a naš se organizam protiv toga bori antioksidansima.

Najvažniji antioksidans u našem tijelu je melatonin i upravo stanični melatonin, koji se nalazi unutar mitohondrija, kako bi našim stanicama omogućio zaštitu od oksidativnog stresa i slobodnih radikala.

Melatonin proizveden u epifizi tek je rezerva za onaj koji se proizvodi u našim stanicama. I za razliku od njega, čiju proizvodnju stimulira mrak, proizvodnju staničnog melatonina stimulira NIR- infracrvena svjetlost.

Izloženost umjetnim plavim svjetlima ekrana i led žarulja velik je uzrok nedostatka infracrvenog svijetla. Svjetla koje nam je toliko potrebno za regeneraciju, održavanje zdravlja i čak i tjelesne mladosti.

Nije čudno da kada se okupljamo oko vatre sa obitelji i prijateljima, u nama nešto zaiskri.

Evo neki izvori NIR-a (Infracrvene svijetlosti):
-sunce
-otvorena vatra (logorska vatra, kamin)
-svijeće
-infracrvena sauna
-infracrvena svjetla i laseri
-svjetla sa žarnom niti (stare žarulje)

Ne trebam vam reći što vam je činiti da ostanete mladi i zdravi. Neka sunce i vatra postane dio vaše kulture življenja. Palite svijeće i zovite prijatelje i obitelj na logorski tip okupljanja.

Izvori:

https://www.drberg.com/blog/the-most-powerful-antioxidant-is-melatonin-not-glutathione

Indirektno: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5503661/

https://www.intechopen.com/chapters/62672

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27500468/

https://www.mdpi.com/2076-3921/9/11/1088/htm

https://www.pharmacytimes.com/view/role-of-otc-asthma-medications-in-the-community-pharmacy

https://biomedicine.com/articles/2015/02/03/melatonin-extraordinary-antioxidant-benefits-beyond-sleep

https://www.melatonin-research.net/index.php/MR/article/view/19/213

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1011134415300713