Psihoblogija

Mjesto za ljude koji drže do sebe

Što je duhovnost?

11

Čini mi se da postoji nekakva stigma u vezi duhovnosti i  da ju ljudi povezuju ili s ateizmom ili s religioznošću, pa imam potrebu obratiti se upravo tim ljudima i objasniti im što je to duhovnost.

 

Barem prema mom mišljenju, jer nije da postoji neki udžbenik duhovnosti. To je jednostavno nešto što istražuješ i čime se baviš.

 

Duhovnost naime nije ništa drugo nego puštanje duhu da živi. Sama riječ spiritualnost dolazi od latinske riječi spiritus, što znači dah, pa je i u nazivu inherentno da ako dišeš – imaš duh.

 

Duhovnost je temeljni dio života, jer je duh temeljeni dio nas. A temeljna praksa duhovnosti – meditacija – tu je da ti pruži uvid u postojanje duha ili duše.

 

Kad iz prve ruke imaš taj uvid, kad se povežeš sa svojim duhom, sa neporecivom prisutnošću u svojoj dubini, dobiješ i stvarno iskustvo toga da – vi niste vaše emocije, vi niste vaše misli, vi niste ono što vam se događa. Vi ste mnogo više. I sigurna sam da ću to još mnogo puta ponoviti.

 

To iskustvo duha je kamen temeljac emocionalne zrelosti, a emocionalna zrelost ključ je sretnog i ispunjenog života. I nije bitno što je prvo, kokoš ili jaje. Hoću reči, iskustvo duha može biti također produkt emocionalne zrelosti.

 

Čini li vam se čudno da sam u postu o duhovnosti upotrijebila izraz emocionalne zrelosti? Pa i nije toliko, jer, znate li što je doslovni prijevod riječi psihologija? Znanost o duši (psihos: duša; logos: znanost)

 

Vi možete taj duh nazvati kako god želite: psihologijski svijest, psihoterapijski self, religijski duša, yogijski seer, promatrač, svjedok. Sve su to nazivi iz raznih filozofija i religija koja objašnjava temeljnu činjenicu ljudskih bića, a to je da je duh, svjedok prisutan u svima nama.

 

Osim što je svrha duhovnosti i meditacije da “bildaš” svoju svjesnost, i iz iskustva vam govorim, tu se nalazi izlaz iz naših emocionalnih problema.

 

Znate zašto? Zato što ako pustimo duhu da živi, on će gravitirati prema svom izvoru. A znate što je iskustvo izvora? To je duboka spoznaja da nisi sam. Milost. Milina. Sreća.

 

Meditacija je put do te spoznaje. Ona meditacija u kojoj se zadubiš u prostor koji se nalazi iza tvojih očnih kapaka. I u tom prostoru samo budeš. U njemu se raspršiš. Ona meditacija u kojoj pustiš da ti svijest ode i u tvoje tijelo, pa shvatiš da je i ono prostor i da ne postoje jasne granice između tebe i svega. I onda počivaš u tom postojanju. I samo budeš taj prostor.

 

I eto, to je tvoja dubina. I širina. Prostor pun potencijala.