Psihoblogija

Mjesto za ljude koji drže do sebe

Dream, Plant, Grow...

madhuri-mohite-ElXQPv8wupQ-unsplash

Ima ona stara poslovica: Čovjek planira, bog se smije. A onda ima i ona druga stara: Onaj tko plovi, a ne zna u koju luku ide, za njega ni jedan vjetar nije dobar.

 

That said, meni stvarno proces planiranja donosi puno užitaka, jasnoće ali i olakšanja, jer si dam nadu da ću izaći iz nekih teškoća u kojima se nalazim, a da budem iskrena, gotovo nikad nisam bila u periodu života bez ikakve teškoće.

 

Moram priznati i da mi je nekada teško strategizirati kako doći do tamo gdje želim, i da su mi se ciljevi drastično mijenjali, ali ono što sam u svojih blizu 40 godina uočila je: da nisam planirala, puno toga ne bih ni postigla.

 

Dakle, nisam postigla sve što sam si zacrtala, nisam uvijek vječno dosljedna, ali ipak sam uspjela ostvariti nekih 30 posto svojih isplaniranih ciljeva, što je daleko bolje od nula. Glavno da ima pomaka :). Glavno da se raste i razvija.

 

I ono što bih iz tog svog bogatog iskustva borbe sa vlastitom lijenošću i komotnošću izdvojila, su ove 3 male kućne čarolije za ostvarivanje planova, a koje uspijevaju svaki put.

 

 

1. Napravite PETOGODIŠNJI plan

 

U kratkom roku nekad je teško smisliti kako se izvući iz neke nepovoljne situacije, i onda se može dogoditi da uđemo u fazu beznađa pa ni ne radimo ništa da stvari promijenimo.

 

Ali kad imamo ideju gdje želimo biti za 5 godina, možemo početi biti kreativni sa našom sadašnjom situacijom i iskoristiti ju u našu korist, umjesto da kukamo kako nam je loše.

 

Recimo npr. da ste zapeli na poslu koji ne volite.

 

Teško je zamisliti izlaz iz takve situacije koji zvuči drugačije od “trebam novi posao”. Međutim, kada u obzir uzmemo duži vremenski period, tada stvarno možemo biti kreativni sa našom sadašnjom situacijom. Kako?

 

Pa naprimjer razmislite:

 

  • Da li za 5 godina i dalje želite raditi taj posao? Ili biste radije radili nešto drugo?
  • Možete li se educirati da za 5 godina imate novu kvalifikaciju u području koje vas uistinu zanima i ispunjava?
  • Možete li organizirati financije kako bi stvorili značajniju ušteđevinu i osjećaj financijske sigurnosti, pa da za 5 godina možete uložiti u svoj vlastiti posao?
  • Da li vam sadašnji posao može poslužiti da dignete kredit i uložite u nekretninu koja će se brzo isplatiti u obliku dnevnog najma i za malo vise od 5 godina vam donijeti mogućnost da si bez posla pokrivate osnovne životne troškove?

 

Vidite kako ovaj način vaša sadašnja situacija postaje stepenica prema životu koji želite živjeti umjesto mjesto na kojem ste zapeli. Samo pazite da negdje zapišete taj plan i gledate u njega redovito.

 

 

2. Vizualizirajte NEUSPJEH

 

Da, stvarno. Iako nas mainstream samopomoć hrani informacijama o važnosti vizualizacije pozitivnog ishoda, istraživanja pokazuju da je vizualiziranje uspjeha u dugom roku kontraproduktivno, dok vizualiziranje neuspjeha poduplava vašu vjerojatnost uspjeha. PODUPLAVA.

 

Što to zapravo znači?  Recimo da odlučite baviti se tjelovježbom i zdravije se hraniti. I nakon par dana ne da vam se ustati s kauča. Tada umjesto da sanjarite o tome kako ćete biti zgodni ako se ustanete, vizualizirajte, i to vrlo slikovito, što će se dogoditi ako se NE ustanete i NE odete vježbati – kako ćete izgledati za godinu dana ako NE vježbate, kako ćete se osjećati u pogledu samog sebe, kakvo će biti vaše zdravstveno stanje, kakvo će biti vaše samopoštovanje?

 

Ovo stvara dvojaku motivaciju – silu koja vas VUČE PREMA željenom ishodu, i silu koja vas GURA OD neželjenog ishoda.

 

 

 3. Birajte ciljeve na koje možete utjecati.

 

Ok, ovo i ptice na grani znaju. Ali ne škodi ponoviti. Nije sve pod našom kontrolom, pa nema smisla staviti pod novogodišnju odluku “dobiti novi posao” jer tko zna hoćete li. Vaš bi plan bio iskreniji kada bi glasio “javiti se na 3 oglasa tjedno”, međutim i tu ishod nije jasan i ne ovisi o vama.

 

S druge strane, postoje neka područja života koja su velikim dijelom pod vašom kontrolom, i na kojima je uvijek dobro raditi, jer ćete onda i sve neplanirane životne ishode i događaje dočekati spremniji i s više energije i bistrijom glavom.

 

Primjerice, hoćete li dobiti neki posao ili promaknuće možda nije pod vašom kontrolom, ali

  • vaše fizičko zdravlje i fitness jest.
  • Vaš budžet i vaša ušteđevina jest.
  • Vaše emocionalno zdravlje jest.
  • Vaša informiranost i znanje jest.

 

Što realniji budete s vašom sadašnjom situacijom, to će vam s vremenom, u toj istoj realnosti, više stvari biti dostupno.